Véget ért a FiFöMa

Utolsó módosítás: 2019. május 09.

Köszönet, értékelés és eredmények: végéhez ért a XXXIV. OTDK FiFöMa szekciója az Eszterházy Károly Egyetemen.

Fizika, földtudományok és matematika: a világ nincs széttagolva e területekre, hanem annál sokkal kerekebb: fogalmazott köszöntőjében az egyetem rektora, dr. Liptai Kálmán arra utalva, hogy egyik tudományterület sem létezhet a másik nélkül. Az OTDK záróünnepségén kifejtette továbbá, hogy a boldogság kulcsa az alkotás és az emberi öröm, s a résztvevőknek azt kívánta: vigyék magukkal a nálunk szerzett szép emlékeket és azt a tudást, melyről tanúbizonyságot is tettek.

A konferenciát értékelte Weiszburg Tamás, az OTDT alelnöke is. A sikert definiálva úgy fogalmazott: attól, hogy valaki díjazás nélkül tér haza, munkájának értéke mit sem változik.

Hangsúlyozta a programon szerzett ismeretségek és az itt köttetett barátságok fontosságát, s a fiataloknak azt kívánta: tudjanak örülni saját sikereik mellett mások jól megérdemelt elismerésének is.

Azt kívánta továbbá, hogy alázattal és tisztelettel fogadják a munkájukról alkotott szakmai véleményeket. A szakmai bizottság felé fordulva a köszönet szavai mellett kifejtette, hogy a konferencia emberileg is szakmailag is korrekt volt.

Az egyetem rektorhelyettese, a FiFöMa ügyvezetője, dr. Juhász Tibor a résztvevőktől búcsúzóul azt kérte: vigyék tovább az egyetem és a szervezés jó hírét és azt, hogy OTDK-n részt venni mekkora élmény.

Az eredményismertetések kezdetén átadták az Imreh Csanádról elnevezett díjat. Ezt a kitüntetést idén a Debreceni Egyetem oktatója, Pénzes János vehette át.

A további eredmények ITT elérhetőek.

Az Eszterházy Károly Egyetemről kiemelkedő eredményt ért el:

Alkalmazott klimatológia
I. helyezett
Mitre Zoltán

Geoinformatika
Különdíj
Balogh Szabolcs

Népességföldrajz
Különdíj
Bertyák Bence

Terület- és településfejlesztés
Zsűri dicséret
Veselicz Adél

Turizmusföldrajz
III. helyezett
Lavaj Marcell, Nagy Ádám, Tóth
László

A díjazottaknak szívből gratulálunk!

Sütő László szervező értékelését az alábbiakban olvashatják:

2019. április 23-26. között lezajlott a Fizika, Földtudományok és Matematika Szekció OTDK-konferenciája. Ha tényszerűek szeretnénk lenni, akkor az alábbi mutatókkal jellemezhetjük a rendezvényt:

• 4 nap
• 4 alszekció
• 25 szakmai és szabadidős program
• 38 tagozat
• 58 középiskolás pályamunka
• 70 szervező
• 259 egyetemi pályamunka
• 230 díjazott
• kb. 500 l bor
• 580 regisztrált résztvevő
• kb. 2500 kávé
• kb. 4000 adag étel

A számok mögött sok-sok szervezés, kiváló pályamunkák, tehetséges diákok, változatos szakmai és szabadidős programok, finom étkek és borok állnak.
A 4 nap lehetőséget adott arra, hogy ne zsúfolódjanak össze a programok. A 25 kiegészítő programsorozatban olyan új ötleteket próbáltunk ki, mint az egy-egy gyakorlati és tudományos életből jött, neves felkért előadóval zajló, baráti és szakmai beszélgetést ötvöző Science Café-k, melyet kötetlen szakmai beszélgetés követett, az esti változatban borkóstolással egybekötve. Újdonság volt a középiskolásokat, kezdő egyetemistákat a doktoranduszokkal összekötő „Miből lesz a doktorandusz?" kerekasztal-beszélgetés is.
Nagy érdeklődés övezte a „Robotok a spájzban vannak", az Innorégió szakemberei által megtartott kutató drón és térszkenner, valamint a Robotika labor bemutatóját.
Természetesen nem maradhattak el a város nevezetességeit bemutató programok sem. Városnézés nemcsak hagyományosan, hanem vetélkedővel egybekötve csapatban, illetve éjszakai fényekben is megvalósult. A legnépszerűbb programok között Egerben, természetes módon, a Szépasszony-völgyi borkóstoló és pincekvíz is helyet kapott.
A nyitórendezvényen bűvész és rektorhelyettesi, alpolgármesteri zenekar aratott osztatlan sikert, a záróeseményen a konferencián verbuválódott FiFöMa énekkar és a díjazott cheerleadears csapat egyetemi és OTDT-vezetést is átmozgató tánca okozott önfeledt perceket.
Több sporteseményt is hirdettünk. Legnépszerűbbnek a FiFöMa Ötös terepfutó verseny, valamint a Bükki Nemzeti Park szakembere által vezetett Bükk-vidék Geopark geotúrája bizonyult. A hagyományteremtő szándékkal kitalált sportútlevéllel, a legtöbb fajlagos sportregisztrációt felmutató egyetem vándorkupáját első ízben az EKE nyerte el.
De ne feledkezzünk el a szakmáról sem. A 34 egyetemi OTDK-tagozat mellett, idén először, az OTDT kezdeményezésére középiskolásokat is bevontunk. Ennek sikerét mutatja a 4 középiskolás tagozatba sorolt 58 előadó, akik a színvonalas és igen kreatív – társasjátéktól a vulkánbemutatón, ködkamrán vagy éppen animáción át, a „hagyományos" előadásokig terjedő – pályamunkákkal jöttek el, s nagyon pozitívak voltak a középiskolás kollégák és a zsűrik visszajelzései is a hagyományos versenyektől eltérő tehetséggondozó tevékenység miatt.
A 34 tagozatban a klasszikus tudományterületek legújabb eredményei mellett új tudományterületekről is érkeztek pályamunkák a Nanotechnológiától az Orvosi és biofizikán át a Galaktikus és extragalaktikus csillagászatig, az Alkalmazott klimatológiától a Hidrogeológián és hidrológián át az Őslénytanig, a Terület- és településfejlesztéstől a Geoinformatikán át a Turizmusföldrajzig vagy éppen az Analízistól és alkalmazásaitól a Számelméleten át a Gráfelméletig.
Megtudhattuk azt, milyenek a betyár gyanús napfoltok, hogyan lehet az unalmasnak tűnő földtani-természetföldrajzi adatokból turisztikai appot készíteni, vagy azt, hogyan lehet egy járvány erejét csökkenteni matematikai módszerek segítségével.
A hallgatói sikereket a neves szakmai zsűrik pozitív visszajelzései adták, de ettől még a versenyeredmények sem hiányoztak. A középiskolásoknál minden résztvevőt pénzbeli különdíjjal, valamint további egyetemi kutatási konzultációs lehetőséggel jutalmaztunk. Egy-egy tagozatot neves szakmai szervezetek fogadtak örökbe, állva az első 3 helyezett pénzdíját. Kiosztásra került a Roska Tamás előadói díj. A rangos elismerést Piszter Gábor (BME) nanofizikus nyerte. A kiemelkedő témavezetői elismerést bizonyító Imreh Csanád-díjat Pénzes János, a Debreceni Egyetem adjunktusa kapta meg.
Hagyományteremtő célzattal, az országos versenyt alapul véve, saját alszekciónkénti prezentációs díjat adtunk át négy kiváló hallgatónak a fizika, a földtudományok, a társadalomföldrajz és a matematika legérdekesebb, legjobban előadott bemutatóiért.
A zárórendezvényen Liptai Kálmán rektor úr a tanárok és az oktatás pályafutásokat meghatározó élményéről szólt. Beszédében kihangsúlyozta, hogy a boldogság kulcsa az alkotás, s aki egy OTDK-konferencián alkotó munkát végzett, az élete nehezebb időszakaiban gondoljon arra, hogy mire volt képes, s az a jövőben is biztosan segíteni fog!
Weiszburg Tamás, az OTDT alelnöke a siker és az alázat szerepét hangsúlyozta. A siker alatt, reflektálva rektor úr szavaira, azt a gondolatot bontotta ki, amelyet a jó témavezetők, mestertanárok vallanak, hogy a sikert nem a díjak határozzák meg, hanem a jól sikerült munka, az új barátságok, s reményei szerint a mások sikere iránti öröm. Utóbbi gondolata már átvezetett arra a kérdésre, hogy a szakmai alázat olyan pozitív dolog, amely hozzásegít egy toleránsabb, az emberi értékeket is magában foglaló véleménycserére, így alkotva hidat a nemzedékek között a Kárpát-medencében.

Fotó: Balogh Tibor


< Vissza